ISSN 2225-7551

DOI:

Автор:

Зінченко Ю.С., Чернігівський національний технологічний університет, м. Чернігів, Україна

Гуменюк О.Л., Чернігівський національний технологічний університет, м. Чернігів, Україна

Шупило К.О., Чернігівський національний технологічний університет, м. Чернігів, Україна

Семенюк О.Ю., Чернігівський національний технологічний університет, м. Чернігів, Україна

Мова статті: українська

Анотація:

У виробництві харчових продукті широко використовуються харчові барвники (натуральні, ідентичні натуральним та синтетичні) для надання готовим продуктам привабливого естетичного вигляду. Серед харчових барвників, що дозволені до використання в Україні, є такі, що заборонені в країнах ЄС, США, Австралії, Росії та ін. Досліджено широкий асортимент цукерок, кондитерських та деяких молочних виробів, солодких безалкогольних напоїв щодо вмісту барвників. Встановлено відсоткове співвідношення використання в харчових продуктах натуральних та синтетичних барвників, а також відсоток використання вітчизняними виробниками барвників, що є забороненими в деяких зарубіжних країнах.

Ключові слова:

натуральні та синтетичні харчові барвники, харчові продукти

Використана література:

1. Нечаев А. П. Пищевые добавки : учебник / А. П. Нечаев, А. А. Кочеткова, А. Н. Зайцев. – М. : Колос, 2001. – 342 с.

2. Food additive user's handbook. Edited by fim Smith, Blackie. Academic& Professional. – London : UK, 1996. – 286 р.

3. Flavouring substances and natural sources of flavourings. – Vol. 1. – Strasbourg, 1992. – 630 c.

4. Токсикологічна оцінка окремих харчових добавок та забруднюючих домішок. Серія 32. – Женева : ВООЗ, 1993.

5. Європейські вимоги до харчових добавок : довідник. – Львів : Ленорам, 1997. – 126 с.

6. Про затвердження переліку харчових добавок, дозволених для використання у харчових продуктах : Постанова Кабінету Міністрів України № 12 від 4 січня 1999 р.

7. Про внесення змін до переліку харчових добавок, дозволених для використання у харчових продуктах : Постанова Кабінету Міністрів України № 342 від 17 лютого 2002 р.

8. Смоляр В. І. Проблеми використання харчових добавок в Україні / В. І. Смоляр // Тези доповідей Міжнародної науково-технічної конференції / НУХТ. – К., 1998. – С. 53

9. Смирнов Е. В. Синтетические пищевые красители / Е. В. Смирнов, А. К. Береснева // Пищевая промышленность. – 1998. – № 7. – С. 44-46.

10. К оценке опасности применения синтетических пищевых красителей / Н. А. Попович и др. // Современные проблемы токсикологии. – 2000. – № 2. – С. 33-39.

11. Справочник терминов и ингредиентов [Электронный ресурс]. – Режим доступа : http://vitamax.dp.ua/?ingr_338.

 

Переглянути статтю    Завантажити pdf