DOI:
Автор:
Победаш М.М., Чернігівський національний технологічний університет, м. Чернігів, Україна
Сидоренко О.В., Київський національний торговельно-економічний університет, м. Київ, Україна
Мова статті: українська
Анотація:
Досліджено шляхи стабілізації споживчих властивостей рибних пресервів на основі дрібних оселедцевих риб, визначено методи підвищення якості та гарантування безпечності рибних пресервів за умови додавання рослинної сировини. Проведено органолептичні та фізико-хімічні дослідження (визначення буферності, загальної кислотності та масової частки кухонної солі в м’ясі риби) нових рибних пресервів на основі дрібних оселедцевих риб із додаванням каротиновмісної сировини.
Ключові слова:
рибні пресерви, споживчі властивості, дрібні оселедцеві риби
Використана література:
1. Победаш М. М. Актуальні проблеми ринку рибних пресервів України / М. М. Победаш // Інтегроване управління водними ресурсами : наук. зб. / відп. ред. В. І. Щербак. – К. : ДІА, 2013. – С. 499–503.
2. Національний агропортал Latifundist.com [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://latifundist.com/novosti/6961-dolya-preservov-na-rybnom-rynke-ukrainy-prodolzhaet-uvelichivatsya.
3. Державний комітет статистики України [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.ukrstat.gov.ua/.
4. Державне агенство рибного господарства України [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://darg.gov.ua/_obsjagi_vilovu_ribi_ta_0_0_0_1459_1.html.
5. Науково-дослідний інститут Азовського моря [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://ru.niam.org.ua/26685.news.html.
6. Аптека трав [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://apteka-traw.com/zhuravlina.html.
7. Аптека трав [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://apteka-traw.com/oblipixa.html.
8. ГОСТ 3945-78 “Пресервы рыбные. Рыба пряного посола. Технические условия”.
9. ГОСТ 19182–89 “Пресервы рыбные. Методы определения буферности”.
10. ГОСТ 27082–89 “Консервы и пресервы из рыбы и морепродуктов. Методы определения общей кислотности”.
11. ГОСТ 27207–87 “Консервы и пресервы из рыбы и морепродуктов. Метод определения поваренной соли”.