DOI:
Автор:
Купчик О.Ю., Чернігівський національний педагогічний університет імені Т. Г. Шевченка, м. Чернігів, Україна
Буяльська Н.П., Чернігівський національний технологічний університет, м. Чернігів, Україна
Мова статті: російська
Анотація:
Досліджено потенційні забруднювачі, які можуть потрапляти до організму людини під час чаювання. Вміст таких важких металів, як цинк, кадмій, свинець та мідь визначено в чаї методом інверсійної вольтамперометрії. Проаналізовано вміст цих елементів у зеленому, чорному чаї, а також у чаї каркаде, які можна купити в будь-якому супермаркеті міста. Пробопідготовка зразків була виконана окислювальною мінералізацією зразків чаю в нітратній кислоті. Для об’єктивного оцінювання якості чаю використовували окреме визначення за кожним важким металом. Встановлено, що у всіх зразках чаю містяться всі вищевказані важкі метали. На основі аналізу експериментальних даних виявлено, що всі досліджувані зразки чаю є безпечними для споживача.
Ключові слова:
важкі метали, цинк, кадмій, свинець, мідь, чай, інверсійна вольтамперометрія
Використана література:
Неудачина Л. К. Применение капиллярного зонного электрофореза для определения содержания меди в чае / Л. К. Неудачина, Е. Л. Лебедева, А. О. Кузнецов // Химия растительного сырья. – 2011. – № 4. – C. 161–167.
Немерешина О. Н. Содержание водорастворимых антиоксидантов и микроэлементов в образцах чая / О. Н. Немерешина, Н. Ф. Гусев, А. В. Филиппова // Успехи современного естествознания. – 2013. – № 11. – C. 54–64.
Матвейко Н. П. Инверсионно-вольтамперометрическое определение тяжелых металлов в чайном материале / Н. П. Матвейко, А. И. Кулак // Весці нацыянальнай акадэми навук Беларусі. – 2011. – № 3. – C. 59–63.
Qin F. Lead and copper levels in tea samples marketed in Beijing, China / F. Qin, W. Chen // Bulletin of Environmental Contamination and Toxicology. – 2007. – Vol. 79, № 3. – P. 247–250.
Weber G. Untersuchungen zu den Bindungsformen von Eisen, Kupfer und Zink in verschiedenen Teesorten / G. Weber, G. Schwedt // Zeitschrift fur Lebensmittel-Untersuchung und Forschung. – 1984. – № 2. – P. 110–114.
Salahinejad M. Toxic and essential mineral elements content of black tea leaves and their tea infusion consumed in Iran / M. Salahinejad, F. Aflaki // Biological Trace Element Research. – 2010. – Vol. 134, № 1. – P. 109–117.
Исследование и определение тяжелых элементов в чаях Азербайджана атомно-эмиссионной спектроскопией с индуктивно-связанной плазмой / С. Р. Гаджиева, А. Г. Гусейинли, И. А. Агаева, У. Н. Рустамова // Журн. науч. публ. аспирантов и докторантов. – 2011. – № 4. – C. 83–87.
Инверсионная вольтамперометрия / Ф. Выдра, Ф. Скальный, К. Штулик, Э. Юлакова. – М. : Мир, 1980. – 278 с.
Носкова Г. Н. Минерализация пищевых продуктов. Методическое пособие по подготовке проб для определения содержания токсичных элементов : практ. рук-во / Г. Н. Носкова, А. В. Заичко, Е. Е. Иванова. – Томск : ТПУ, 2010. – 30 с.
Дерффель К. Статистика в аналитической химии : пер. с нем. / К. Дерффель. – М. : Мир, 1994. – 146 с.
ДСТУ 3021-95. Випробування і контроль якості продукції. Терміни та визначення. – К. : КНДІРВА, 1995. – 74 с.
Скальный А. В. Биоэлементы в медицине / А. В. Скальный, И. А. Рудаков. – М. : Оникс ХXI век, 2004. – 272 с.