ISSN 2225-7551

Б.В. Орловський, д-р техн. наук

 

Київський національний університет технологій та дизайну, м. Київ, Україна

РОЗРОБКА І ДОСЛІДЖЕННЯ ПОСТПРОЦЕСНОЇ МАШИНИ ВИГОТОВЛЕННЯ ВИРОБІВ З КАПРОНОВИХ МОНОНИТОК

Наведені результати кінематичного і динамічного аналізу механізму прецизійного дискретного переміщення двох капронових монониток у формі сплюснених спіралей під час їх пришивання до двох текстильних стрічок на швейній машині. Замість традиційного рушія у вигляді зубчастої рейки, яка переміщується по еліпсоподібній траєкторії у вертикальній площині, використано і досліджено рушій у вигляді позивних коліс кулісного (мальтійського) механізму, які рухаються разом з матеріалом у стартостопному режимі тільки у горизонтальній площині. Відсутність супутнього горизонтальному переміщенню вертикального переміщення матеріалу покращує якість виконання технологічної операції пришивання до текстильних стрічок біспіральних монониток з поліаміду-66 при поточному методі виготовлення пластмасових застібок-блискавок на двоголкових машинах ланцюгового стібка. Заміна механізму вертикального і горизонтального переміщення матеріалу механізмом одного горизонтального переміщення матеріалу покращує якість виконання технологічної операції пришивання біспіральних монониток з поліамду-66 до текстильних стрічок при поточному методі виготовлення пластмасових застібок-блискавок на двоголкових машинах ланцюгового стібка.

Вступ. Світовий об’єм виробництва застібки-блискавки (надалі «застібки») різних конструкцій складає більше 4 млрд метрів на рік, з яких біля 50% належить фірмі YKK(Японія). На Україні крупним заводом з виробництва застібки є Баришевський завод «Блискавка». Класифікація способів виготовлення застібок наведена на рис.1.

 

Рис.1. Класифікація способів виготовлення безперервних застібок

Методи та результати. Кінематична схема стартостопного механізму  переміщення біспіральної застібки-блискавки з монониток під час її пришивання на швейній машині та розрахункова 3-масова динамічна модель наведені на рис.2. Конструктивною особливістю позивних коліс (стартостопного рушія) є те, що форма зубців їх торцевої поверхні є відображенням форми бокової поверхні спіралей з монониток і тому при роботі машини утворюється незвичайна механіко-технологічна кінематична пара у вигляді «зубчасте колесо (металеве) – рейкова передача (неметалева)». Стартостопний режим переміщення об’єктів зшивання потрібний за циклограмою роботи машини для їх зупинення при знаходженні голок у матеріалі текстильних стрічок. На засадах кінематичного зв’язку кута повороту хреста з кутомповороту кривошипу:  [1] отриманий наступний кінематичний зв’язок мiж кутовими швидкостями  і  цих ланок:

(1)

де  – кінематична характеристика мальтійського механізму (ММ), тут

 і  – довжина кривошипу і відстань між елементами стояка;

 – кількість пазів хреста (веденої ланки ММ).

Приведені моменти інерції для динамічної моделі на рис.2 б розраховані через моменти інерції окремих ланок (табл.1)  для механізму на рис.2 а.

 

Таблиця 1

Параметри ланок динамічної моделі

Ланка механізму

Кривошип для 6-пазового хреста

10

9

2118,0

 

Вал кривошипу

70

4

63,53

Шестерня конічна, 2 шт

19

9

376,30

Хрест 6-пазовий

6

18

1105,0

 

 

 

Вал хреста

158

4

90,88

Упорні втулки валу хреста

16

8,5

124,7

Червяк

20

10,5

490,8

Червячне колесо

15

11

8,0*

Вали позивних коліс

239

3

0,62*

Шестерня циліндрична, 2

5

16

23,56*

Колесо позивне, 2 in/

2,5

13

4,58*

*  , для інших ланок

 

 

На кінематичній схемі (рис.2) і в математичній моделі (3) прийняті наступні позначення:

– приведений до головного валу момент інерції механізмів голки, ниткопритягувача і човника;

 – момент інерції кривошипу;

 – приведений момент інерції ведених ланок ММ;

 – приведена маса ділянки застібки-блискавки, яка переміщується відносно голок швейної машини;

 – приведена жорсткість ділянки застібки-блискавки, яка переміщується відносно голок;

 –  крутильна жорсткість демпфера;

– момент рушійних сил;

– зовнішні сили, які прикладені до застібки-блискавки;

– кут повороту головного валу;

– кут повороту валу кривошипу;

– кут повороту валу хреста;

 – лінійна координата положення застібки.

     

 

а                                                                                    б

Рис.2. Кінематична схема стартостопного механізму  переміщення біспіральної застібки-блискавки з капронової мононитки при її пришиванні на швейній машині (а) і його 3-масова динамічна модель (б)

 

Визначаємо кінематичну енергію механіко-технологічної системи на рис.2 для узагальненого рівняння Лагранжа вигляду [2]:

 , (2)

де  – кінетична енергія приведеного до головного валу моменту інерції  на рис.1 б у відповідності до рис.3 а;

 – кінетична енергія мальтійського механізму;

– кінетична енергія ділянки застібки-блискавки, яка переміщується під голкою.

 

 

  

            а                                                                     б

    

               в                                                                      г

а графіки переміщення; б – графіки швидкостей; в графіки прискорень; г – графіки навантажень.

Рис.3. Результати чисельного рішення  динамічної моделі (3) механізму переміщення біспіральної застібки-блискавки з капронової мононитки при її пришиванні на швейній машині

 

Оминаючи подальший формалізм Лагранжа, після визначення похідних за трьома узагальненими координатами, і від складових (1) кінетичної енергії, за трьома узагальненими швидкостями, і та похідними за часом,  i  та узагальнених сил , отримуємо наступну систему з трьох диференціальних рівнянь другого порядку:

         (3)

де  – передавальне відношення зчеплення стартостопних рушіїв (позивних коліс) з ділянкою біспіралі, яка переміщується, а саме між кутовою координатою  повороту позивного колеса і лінійним переміщенням спіралі (– крок переміщення біспіралі для проколювання голкою між елементами застібки з мононитки);

 , і – сили тертя і зусилля протягування застібки роликами, що встановлені за голками;

                     функція знаку сил  і  сухого тертя 

текстильних стрічок по сталевій голковій  пластині залежно від їх швидкості.

Для рішення системи (3) нелінійних диференціальних рівнянь 2-го порядку чисельним методом на ЕОМ ця система була перетворена в систему 6-ти диференціальних рівнянь першого порядку і доповнена нульовими початковими умовами, які відповідають моменту часу   входу пальця кривошипу в паз хреста.

Враховуючи громіздкість правих частин перетвореної системи (3) для численного інтегрування перевага була надана багатокроковому методу прогнозу-корекції [5].

Результати рішення математичної моделі і результати силових розрахунків наведені на рис.3 у вигляді графіків (рис.3 а, б, в) функцій . На рис.3 г  наведені залежності:  – радіальна сила, яка діє між пазом хреста і пальцем кривошипу в напрямку вздовж радіуса кривошипу (позитивний напрям – до центру кривошипу);  – тангенціальна сила; – сумарна сила, направлена по нормалі до поверхні паза.

Працездатність механізму була доведена результатами використання залежності для оцінки форми і величини відносного зносу пальця кривошипу і паза веденої ланки ММ. Отримані результати були використані і впроваджені при створенні машини для виготовлення пластмасових біспіральних застібок на Баришевському заводі «Блискавка».

Висновки

Математична модель (3) і результати її рішення (рис.3) розкривають закономірності кінематики і динаміки у механіко-технологічній системі «стартостопний механізм – капронова біспіраль з поліаміду-66 – текстильні стрічки».

Використання функціонально адекватних стартостопних механізмів з реверсивною електромагнітною муфтою для з’єднання з головним валом є альтернативним рішенням застосування цільових механізмів з індивідуальним кроковим електроприводом для створення сучасних технологічних машин з мікропроцесорним керуванням.

Список використаних джерел

1. Артоболевский А.А. Синтез плоских механизмов / Артоболевский А.А., Левитский Н.И., Черкудинов С.А. – М.: Физматгиз, 1959. – 1084 с.

2. Бухгольц Н.Н. Основной курс теоретической механики / Бухгольц Н.Н. – М.: Наука, 1972. – 325 с.

3. Орловский Б.В. Устройство для соединения элементов застежки-молнии с лентой-носителем на швейной машине: а.с. №896113 SU / Орловский Б.В., Дзюба В.И., Музичишин В.Н. – опубл., Бюл. №1, 1982.

4. Пищиков В.О. Проектування швейних машин / Пищиков В.О., Орловський Б.В. – К.: Видавничо-поліграфічний дім «Формат», 2007. – 320 с.

5. Форсайт Дж. Машинные методы математических вычислений / Форсайт Дж., Малькольм М., Моулер К. – М.: Мир, 1980. – 272 с.