ISSN 2225-7551

УДК 685.341.85:006.83

 

В.А. Отрошко, аспірант

Чернігівський національний технологічний університет, м. Чернігів, Україна

Н.В. Мережко, д-р техн. наук

Київський національний торговельно-економічний університет, м. Київ, Україна

оцінювання відповідності дитячого взуття

В.А. Отрошко, аспирант

Черниговский национальный технологический университет, г. Чернигов, Украина

Н.В. Мережко, д-р техн. наук

Киевский национальный торгово-экономический университет, г. Киев, Украина

оценка соответствия ДЕТСКОЙ ОБУВИ

Valentyna Otroshko, PhD student

Chernihiv National Technological University, Chernihiv, Ukraine

Nina Merezhko, Doctor of Technical Sciences

Kyiv National University of Trade and Economics, Kyiv, Ukraine

assessment of conformity of chilDREN’S FOOTWEAR

Розглянуто ситуацію на вітчизняному ринку шкіряного взуття. Охарактеризовано основні проблеми ринку, що сприяють актуалізації питання оцінювання відповідності. Підкреслено основні ключові аспекти оцінювання відповідності в Україні. Проаналізовано нормативну документацію з питань оцінювання відповідності. Розглянуто проблеми та перспективи членства України в СОТ та Угоди про асоціацію з ЄС.

Ключові слова: оцінювання відповідності, технічні регламенти, якість, безпечність, дитяче взуття, технічні бар’єри, СОТ, ЄС.

Рассмотрена ситуация на отечественном рынке кожаной обуви. Охарактеризованы основные проблемы рынка, которые способствуют актуализации вопроса оценки соответствия. Подчеркнуты основные ключевые аспекты оценки соответствия в Украине. Проанализировано нормативную документацию по вопросам оценки соответствия. Рассмотрены проблемы и перспективы членства Украины в ВТО и Соглашения об ассоциации с ЕС.

Ключевые слова: оценка соответствия, технические регламенты, качество, безопасность, детская обувь, технические барьеры, ВТО, ЕС.

In this article the state of domestic market of footwear is considered. The main challenges of the market, which contribute to actualization the issue of assessment of conformity, were described. The main aspects of conformity assessment in Ukraine were highlighted. Also it was analyzed the state of normative documentation on conformity assessment in Ukraine. Implications and prospects of Ukraine’s membership in WTO and the Association Agreement with the EU were considered.

Key words: assessment of conformity, technical regulations, quality, safety, children’s footwear, technical barriers, WTO, EU.

Постановка проблеми. Як відомо, вітчизняний ринок насичений товарами як вітчизняного, так і закордонного виробництва. Звичайно, це позитивна риса, коли внутрішній ринок країни не обмежений товарами лише власного виробництва, що можна пояснити декількома чинниками. По-перше, наявність конкурентів-імпортерів стимулює вітчизняного виробника вдосконалювати продукцію, впроваджувати нові технології, тим самим підвищуючи якість товару з метою завоювання домінуючої позиції на ринку. По-друге, асортимент досить широкий і споживач має значний вибір серед продукції вітчизняних та закордонних виробників. Але, з іншого боку, закордонна продукція не завжди супроводжується необхідними документами, що підтверджують відповідність (сертифікатами відповідності, деклараціями про відповідність тощо) і, відповідно, гарантія якості таких товарів сумнівна, що є значною проблемою, особливо коли мова йде про товари дитячого асортименту.

Першочергове завдання держави у сфері торгівлі та виробництва – це забезпечення відповідних умов для діяльності та розвитку вітчизняного виробництва, що дозволить розширювати ринки збуту продукції, з іншого боку – це ретельний контроль за імпортною продукцією, що надходить на внутрішній ринок України з метою попередження продажу неякісної та небезпечної продукції. Захисним механізмом є досконала система оцінювання відповідності продукції як гарантія, що встановлені вимоги до продукції, процесу, послуги були виконані, що стосується як вітчизняної, так і імпортної продукції.

Мета статті – проаналізувати процедуру та нормативну базу оцінювання відповідності дитячого взуття з зазначенням основних проблем.

Аналіз останніх досліджень та публікацій. На сьогодні, згідно зі статистичними даними, показник виробництва взуття в Україні на одну особу становить 0,6 пари і не змінюється з 2010 року [1]. Іншими словами, вітчизняне виробництво не має можливості забезпечити наявний в Україні попит на взуття, тому на внутрішньому ринку України широко представлено взуття закордонних виробників, причому частка останнього сягає приблизно 80 % [2].

Важливо зазначити, що статистичні дані не розкривають повної картини стану вітчизняного ринку взуття. Необхідно враховувати, що достатня кількість фірм-виробників взуття працюють за спрощеною системою оподаткування, яка не передбачає звітність у натуральних показниках. Тому дані, заявлені Державним комітетом статистики України, не можуть повністю охарактеризувати реальну ситуацію на ринку взуття. Іншою причиною ж є фальсифікування даних про взуття, що перетинає кордон України, а особливо ціни за товар. За посиленого контролю митної вартості імпортного взуття цей показник одразу зростає до 10–12 доларів за пару (що теж мінімум у 2–3 рази нижче реальної ціни) і відповідно зростають бюджетні платежі при розмитненні (33 % від ціни), сплачувати які постачальники не зацікавлені. Вихід з такої ситуації – контрабанда. У цьому випадку статистика показує різке зниження імпорту. Це «сірий» імпорт. У цьому і суть недобросовісної конкуренції [2].

Динаміка обсягів виробництва шкіряного взуття в Україні за 2009–2013 роки представлена на рис. 1. За останні 13 років взуттєва промисловість стабільно збільшувала обсяги виробництва до рівня 29,35 млн пар за рік [1].

Рис. 1. Динаміка обсягів виробництва шкіряного взуття в Україні за 2009–2013 роки, млн пар

Джерело: [1].

Проаналізувати обсяги вітчизняного виробництва взуття за статево-віковими ознаками не має можливості – статистичні дані дають лише розподіл інформації за матеріалами верху взуття. Але, аналізуючи наявний у роздрібній мережі асортимент, можна з впевненістю сказати, що вітчизняне виробництво представлено чоловічим, жіночим та дитячим взуттям всіх вікових категорій.

Аналіз експортно-імпортних операцій показав, що обсяги імпорту взуття в Україну значно перевищують обсяги експорту взуття вітчизняного виробництва (рис. 2) [3].

Безперечним лідером імпорту є Китай (› 50 %), а експорту – Італія (табл.).

Лідерство Китаю негативно впливає на споживача, оскільки якість китайського взуття, переважно, невисока – низький рівень досконалості виробничого виконання, використання штучних матеріалів, низька надійність. Саме тому дуже важливо контролювати якість та відповідність імпортного взуття вимогам нормативної документації.

Така ж ситуація і з дитячим шкіряним взуттям, якість якого повинна бути на найвищому рівні. Враховуючи скасування обов’язкової сертифікації дитячого взуття з 1 жовтня 2013 року, питання оцінювання відповідності постає ще більш гостро.

Рис. 2. Експорт-імпорт шкіряного взуття за 2009–2013 роки, тис. дол США

Джерело: [3].

Таблиця

Частка країн-лідерів у загальному обсязі експорту/імпорту [3]

Рік

Країна-імпортер, %

Країна-експортер, %

2009

Китай, 54,07

В’єтнам, 10,47

Індонезія, 6,25

Італія, 42,36

Росія, 13,58

Польща, 8,91

2010

Китай, 57,62

В’єтнам, 10,93

Індонезія, 7,45

Італія, 33,68

Росія, 24,36

Румунія, 8,29

2011

Китай, 54,91

В’єтнам, 10,72

Індонезія, 6,65

Італія, 35,61

Росія, 27,10

Румунія, 11,19

2012

Китай, 71,29

Туреччина, 6,11

В’єтнам, 5,77

Росія, 32,05

Італія, 31,10

Румунія, 9,54

2013

Китай, 64,41

В’єтнам, 10,72

Туреччина, 4,15

Італія, 31,90

Росія, 31,72

Румунія, 10,15

До того ж періодичні перевірки дитячого взуття на відповідність вимогам нормативної документації Держспоживінспекцією мають невтішні результати: зокрема, недобросовісні виробники використовують синтетичні матеріали замість натуральних, як того вимагає НД [4]. Враховуючи цей та інші аспекти, Державна інспекція України з питань захисту прав споживачів Наказом «Про внесення змін до наказу Держспоживінспекції України від 23.02.2012 № 38» від 07.03.2012 № 43 внесла до Переліку продукції підвищеного ступеня ризику дитяче взуття та одяг.

Тобто необхідність формування обов’язкових вимог до взуття для дітей обумовлено сучасним станом ринку взуття, який характеризується незначним обсягом вітчизняного виробництва та збільшенням імпортних виробів сумнівної якості та безпечності [5].

Вступ України до Світової організації торгівлі (СОТ) в 2008 році також дав потужний поштовх до вдосконалення та гармонізації НД (що стосується й дитячого взуття) та реформування установ системи інфраструктури якості, у тому числі щодо оцінювання в