ISSN 2225-7551

УДК 331.468

 

Т.М. Таірова, канд. хім. наук

ДУ “Національний науково-дослідний інститут промислової безпеки і охорони праці”, м. Київ, Україна

МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ПОКАЗНИКІВ ОЦІНЮВАННЯ ВИРОБНИЧОГО ТРАВМАТИЗМУ У ВУГІЛЬНІЙ ГАЛУЗІ

Т.Н. Таирова, канд. хим. наук

ГУ “Национальный научно-исследовательский Институт промышленной безопасности и охраны труда”, г. Киев, Украина

МАТЕМАТИЧЕСКОЕ МОДЕЛИРОВАНИЕ ПОКАЗАТЕЛЕЙ ОЦЕНИВАНИЯ ПРОИЗВОДСТВЕННОГО ТРАВМАТИЗМА В УГОЛЬНОЙ ОТРАСЛИ

Tamara Tairova, PhD in Chemical Sciences

State Institution «National Research Institute of Industrial safety and health», Kyiv, Ukraine

MATHEMATICAL SIMULATION OF THE indexes of evaluation
of occupational injuries IN THE COAL INDUSTRY

Досліджено тенденції змін показників оцінювання виробничого травматизму на підприємствах вугільної галузі, побудовано трендові моделі і розраховано їх короткострокові прогнозні значення.

Побудовано математичні багатофакторні моделі, які описують залежність показників оцінювання виробничого травматизму від обсягу видобутку вугілля, діяльності або бездіяльності роботодавця щодо створення безпечних умов праці, рівня справності обладнання, робота на якому призвела до нещасних випадків з тяжким наслідком, та інших факторів. Визначено фактори, що найбільше впливають на рівень виробничого травматизму у вугільній галузі.

Ключові слова: математична модель, множинна регресія, показники оцінювання виробничого травматизму.

Исследованы тенденции изменений показателей оценивания производственного травматизма на предприятиях угольной отрасли и определены их краткосрочные прогнозные значения.

Построены математические многофакторные модели, которые описывают зависимость показателей оценивания производственного травматизма от объемов добычи угля, деятельности или бездеятельности работодателей по созданию безопасных условий труда, уровня исправности оборудования, работа на котором привела к несчастным случаям с тяжелыми последствиями, и других факторов. Определены факторы, которые существенно влияют на уровень производственного травматизма в угольной отрасли.

Ключевые слова: математическая модель, множественная регрессия, показатели оценивания производственного травматизма.

It were investigated the changes of trend parameters of evaluation of occupational injuries on enterprises of the coal industry and their shot-term forecast values were calculated.

The mathematical multivariate models which describe the dependence of the estimates of occupational injuries in coal production, activity or inactivity of employers to create safe working conditions, level of good condition of equipment, which led to accidents with severe consequences and other factors, were built. The most affect factors were determined.

Key words: mathematical model, multiple regression, indexes of evaluation of occupational injuries.

Постановка проблеми. Однією з основних проблем вугільної промисловості у всіх країнах світу є високий рівень виробничого травматизму. В Україні реєструється надзвичайно високий рівень виробничого травматизму у вуглевидобувній галузі, який значно вищий ніж у передових вугледобувних країнах світу. Відносна кількість травмованих у вугільній галузі у 2000–2013 роках становила 35–40 % від загальної кількості травмованих у країні. Вирішення цієї проблеми ускладнюється численними порушеннями технологічної і виробничої дисципліни на багатьох шахтах, недоліками в організації державного нагляду за безпечним веденням гірничих робіт на вуглевидобувних підприємствах усіх форм власності. Адже майже 96 % шахт працюють понад 20 років без реконструкції, понад 50 % машин і устаткування для видобутку вугілля повністю зношені. Наукові дослідження, що проводяться з метою зниження рівня виробничого травматизму в галузі, характеризуються різноманітністю підходів і методичного апарату досліджень та в основному спрямовані на поглиблений аналіз причин і подій настання нещасних випадків з тяжким і смертельним наслідком та розроблення заходів щодо їх попередження.

Аналіз останніх досліджень і публікацій. Значний внесок у вирішення питання безпеки праці на вуглевидобувних підприємствах зробили такі вчені, як В.Ю. Дерев’янський, Ю.С. Любовський [1], О.Е. Кружилко, К.Н. Ткачук [2], Т.Н. Митрофанова [3], В.В. Чигарьов [4], М.Б. Льовкін [5], А.С. Єсипенко [6] та інші. Отже, проблема безпеки праці на підприємствах вугільної галузі залишається актуальною і потребує подальшого її розвитку в теоретичних і практичних аспектах.

Метою роботи є визначення тенденцій змін показників оцінювання виробничого травматизму і побудова математичних моделей, які встановлюють залежність показників оцінювання виробничого травматизму від множини факторів, що призводять до настання нещасних випадків на підприємствах вугільної галузі.

Виклад основного матеріалу. Для дослідження виробничого травматизму на підприємствах вугільної промисловості використовували статистичні дані щодо обсягу видобутку вугілля, кількісні та якісні показники виробничого травматизму, отримані за допомогою аналізу матеріалів спеціального розслідування нещасних випадків на виробництві з тяжким та смертельним наслідком за 2006–2013 рр. Робота виконувалась з використанням теоретичних, експериментальних методів досліджень і багатофакторного кореляційно-регресійного аналізу.

Аналіз даних про стан безпеки праці на підприємствах вугільної галузі за 2006–2013 роки дозволив встановити тенденцію до зменшення абсолютних показників виробничого травматизму в галузі. В 2013 році рівень загального травматизму на підприємствах вугільної промисловості знизився на 13,8 %, а смертельного – на 17,4 %. Зниження рівня виробничого травматизму в 2013 році, як і в попередні роки, спостерігалось на тлі зменшення кількості працюючих у вугільній галузі при зростанні обсягу видобутку вугілля. Так, на 1 млн тонн видобутого вугілля у 2012 році травмувалось майже в шість разів, а загинуло майже в три рази менше шахтарів, ніж у 2000 р. Дослідження динаміки змін обсягів видобутку вугілля в Україні за період 2000–2013 роки вказують на коливання показників видобутку вугілля в межах 75–84 млн т у рік у 2000–2008 роках, а починаючи з 2009 року – на стійку тенденцію до збільшення обсягів його видобутку. Загальну тенденцію змін обсягів видобутку вугілля відображає параболічне рівняння тренду (1):

 (1)

Точковий прогноз обсягу видобутку вугілля на 2014 рік, розрахований за рівнянням тренду (1), за умови, що визначена тенденція змін обсягу видобутку вугілля попередніх років зберігалась б у 2014 році, міг становити у 2014 − 92,59, а інтервальний – 84–101,18 млн т вугілля.

Основними показниками оцінювання стану охорони і безпеки праці на підприємствах вугільної галузі є коефіцієнт частоти (Кч), який характеризує кількість нещасних випадків, що приходиться на 1000 працюючих за певний проміжок часу, і коефіцієнт тяжкості травматизму (Kт), який оцінює середню тривалість непрацездатності, що приходиться на один нещасний випадок, і визначається за формулою Наукова бібліотека ЧНТУ © 2012