ISSN 2225-7551

УДК 004.031.42

О.В. Зарiцький, канд. техн. наук

В.В. Судік, аспірант

Національний авіаційний університет, м. Київ, Україна

КЛАСИФІКАЦІЯ СУЧАСНИХ ІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМ МОДЕЛЮВАННЯ ТА УПРАВЛІННЯ ЛЮДСЬКИМИ РЕСУРСАМИ

О.В. Зарицкий, канд. техн. наук

В.В. Судик, аспирант

Национальный авиационный университет, г. Киев, Украина

КЛАССИФИКАЦИЯ СОВРЕМЕННЫХ ИНФОРМАЦИОННЫХ СИСТЕМ МОДЕЛИРОВАНИЯ И УПРАВЛЕНИЯ ЧЕЛОВЕЧЕСКИМИ РЕСУРСАМИ

Oleh Zaritskyi, PhD in Technical Sciences

Volodymyr Sudik, PhD student

National Aviation University, Kyiv, Ukraine

CLASSIFICATION OF MODERN INFORMATION SYSTEMS MODELING
AND HUMAN RESOURCES MANAGEMENT

Представлено результати дослідження підходів до класифікації сучасного програмного забезпечення управління людськими ресурсами – інформаційних кадрових систем (ІКС) за допомогою одного з методів класифікаційного аналізу без навчання – кластерного аналізу систем, який дозволив розбити ІКС на певні групи за визначеною методикою та розглянути основні напрямки сучасного розвитку систем такого класу.

Ключові слова: програмне забезпечення, управління людськими ресурсами, інформаційні кадрові системи, кластерний аналіз систем.

Представлены результаты исследований подходов к классификации современного программного обеспечения управления человеческими ресурсами – информационных кадровых систем (ИКС) с помощью одного из методов классификационного анализа без обучения – кластерного анализа систем, который позволил разделить ИКС на определенные группы согласно утвержденной методике и рассмотреть основные направления современного развития систем такого класса.

Ключевые слова: программное обеспечение, управление человеческими ресурсами, информационные кадровые системы, кластерный анализ систем.

In article research results of modern human resource management software –information staff system (ISS) classification methods are presented. Using one of classification analysis method without training – cluster system analysis allowed to divide ISS to certain groups and review modern direction of development such software systems.

Key words: software, human resource control, information staff system, system clustering analysis.

Постановка проблеми. За типами персональних даних [1]: якісні та кількісні, які обробляються в інформаційних кадрових системах (ІКС), їх можна розділити на два великі класи: системи управління персоналом та системи автоматизації кадрових операцій. Перший клас систем на відміну від другого, який працює з кількісними даними, дозволяє обробляти як кількісні, так і якісні дані (рис. 1). Системи автоматизації кадрових операцій також називають традиційними системами автоматизації кадрового обліку.

Рис. 1. Класифікація інформаційних кадрових систем

За рівнем автоматизації процесів оброблення інформації кадрові системи поділяються на розрахункові, облікові та системи управління людськими ресурсами. Рівень автоматизації систем історично пов’язаний з предметними галузями кадрового менед­жменту, автоматизація яких здійснювалася відповідно до розвитку можливостей програмного та апаратного забезпечення, а самі предметні галузі також розвивалися відповідно до еволюції кадрових концепцій. Рівень автоматизації відображує хронологічну послідовність в еволюції кадрових концепцій. На рис. 1 представлено сучасну загальноприйняту класифікацію програмного забезпечення для вирішення задач управління людськими ресурсами. Однак слід зазначити, що вона відображає лише загальний підхід з погляду предметних галузей та типів даних, які обробляються в системах. У зв’язку з інтенсивним розвитком сучасного програмного забезпечення, інтелектуальних систем прийняття рішень та суттєвих змін у загальній парадигмі управління людськими ресурсами після 2005 року, особливо у кризовий і післякризовий періоди 2008–2010 рр., на ринку з’явилися інноваційні програмні рішення як комплексні, так і локальні для вирішення вузьких задач, які практично не підпадають під наведену класифікацію. У зв’язку з цим нами розглянута актуальна проблема класифікації програмного забезпечення, яка б реально враховувала всі сучасні тенденції його розвитку.

Аналіз останніх досліджень і публікацій. Дослідження аналітичних оглядів, робіт за тематикою [2; 3] та безпосередньо програмного забезпечення [4] дозволило виділити основні групи програмного забезпечення та прийняту на сьогодні його класифікацію (рис. 1). Аналіз також показав, що наведена класифікація не враховує розвиток та сучасний стан інформаційних систем управління людськими ресурсами, який відбувся за останні 5–8 років.

Виділення не вирішених раніше частин загальної проблеми. Таким чином, прий­нята класифікація не повною мірою дозволяє класифікувати інформаційні кадрові системи з погляду реалізованого функціоналу, а розглядає їх лише в межах типів оброблення інформації та рівнів автоматизації базових операцій. Таким чином, завдання розроблення нових підходів до класифікації ІКС та їх практична реалізація є актуальним науковим завданням.

Мета статті. Метою статті є висвітлення підходів щодо класифікації сучасного програмного забезпечення, яке вирішує завдання управління людськими ресурсами з урахуванням сучасних тенденцій як у розвитку парадигми управління кадрами, так і безпосередньо самого програмного забезпечення, що дозволить зробити аналіз його стану та перспективи і тенденції розвитку.

Виклад основного матеріалу. Базою для класифікації ІКС пропонуємо розглядати систему класифікації функціональних блоків і рівнів та взаємозв’язок між ними, виходячи з основних предметних галузей кадрового менеджменту та відповідних рівнів автоматизації, тобто виділяти розрахунковий, обліковий рівні, рівень адміністрування і документообігу системи та блок управління персоналом. Відповідно до запропонованої класифікації здійснення аналізу наявних інформаційних кадрових систем відбувалося з погляду повноти реалізації 30 функціональних модулів (табл. 1).

Таблиця 1

Функціональні модулі інформаційних кадрових систем

Назва функціонального модуля

Скорочення

1

2

3

Організаційний менеджмент

1

Управління організаційною структурою

УОС

2

Управління штатним розписом

УШР

3

Базові кадрові операції

БКО

Організація обліку

4

Особові картки, ведення історії

ОК

5

Облік робочого часу та відсутності

ОРЧ

6

Облік стажу

ОС

7

Регламентована звітність

РЗ

8

Військовий облік

ВО

Управління кадрами

9

Підбір кадрів

ПК

10

Планування персоналу

ПП

11

Атестація персоналу

АП

12

Ділове оцінювання персоналу

ДОП

13

Управління компетенціями

УК

14

Управління кадровим резервом

УКР

15

Управління кар’єрою

УКар.

16

Моделювання мотивації

ММ

17

Компенсаційний пакет

КП

Закінчення табл. 1

1

2

3

18

Аналіз показників діяльності та ефективності

АПД

Розвиток персоналу

19

Управління навчанням, підвищенням кваліфікації, перепідготовкою кадрів

УНПК

20

Організація дистанційного навчання

ОДН

21

Організація корпоративної бази знань

КБЗ

Розрахункові функції

22

Розрахунок заробітної плати

РЗП

23

Розрахунок за середнім заробітком (відпустки, відрядження і т. ін.)

РСЗ

24

Автоматичний розрахунок нарахувань та відрахувань

АРН

25

Планування витрат на персонал

ПВП

Адміністрування та документообіг

26

Документообіг

Д

27

HR-портал

HR-П

28

Зв’язок із зовнішніми HR-ресурсами, інтеграція

ЗЗР

29

Аналітика по персоналу

АПП

30

SaaS, програмне забезпечення як послуга

SaaS

Аналіз рівнів реалізації автоматичних розрахунків та методів і способів роботи з даними в зазначених функціональних модулях, а також реалізованих взаємних інформаційних зв’язків у межах наявних ІКС дозволить здійснити класифікацію та виявити основні напрямки розвитку сучасного програмного забезпечення для автоматизації сучасної парадигми управління людськими ресурсами.

Для вирішення завдань класифікації використовувався один з методів класифікаційного аналізу без навчання – кластерний аналіз систем, який дозволив розбити інформаційні кадрові системи на певні групи за визначеною методикою [5]. Кластерний аналіз – це багатовимірна статистична процедура, яка виконує збір даних, що містять інформацію про вибірку об’єктів і потім упорядковує об’єкти в порівняно однорідні групи – кластери (Q-кластеризація, або Q-техніка, власне кластерний аналіз) [6].

Таблиця 2

Інформаційні системи управління людськими ресурсами

Назва програмного забезпечення

Код

1

2

3

1

1С: Зарплата й управління персоналом 8

01.

2

1С:Автоматизація. Управління робочим часом

02.

3

1С:Зарплата і кадри бюджетного підприємства 8

03.

4

1С:Зарплата і кадри навчального закладу

04.

5

1С:Зарплата і управління персоналом 8 КОРП

05.

6

1С:Медицина. Зарплата і кадри бюджетного підприємства

06.

7

1С:Підприємство 8. Кадрове агентство

07.

8

1С:Підприємство 8. Комплект прикладних рішень на 5 користувачів

08.

9

1С-Камин: Зарплата

09.

10

ADempiere 370 LTS

10.

11

AGroup HRB

11.

12

Alfa-HRMS - Alfa / Управління персоналом

12.

13

AraXGroup Співробітники підприємства

13.

14

BB workspace

14.

15

Наукова бібліотека ЧНТУ © 2012