ISSN 2225-7551

А.О. Ковтун, канд. фіз.-мат. наук

О.В. Рогоза, канд. фіз.-мат. наук

Чернігівський державний технологічний університет, м. Чернігів, Україна

ВИМІРЮВАННЯ ФАЗОВИХ І ЧАСТОТНИХ ХАРАКТЕРИСТИК ЕЛЕКТРИЧНИХ КОЛИВАНЬ

Запропоновано новий підхід до визначення фазового зсуву між сигналами, що надходять від одного джерела чи різних джерел і подаються на входи осцилографа.

Вступ. Методи оцінки фазових зсувів в електричних колах і пристроях та вимірювання частоти за допомогою електронного осцилографа до цього часу розроблені достатньо. Але неоднозначність трактувань деяких понять, їх невизначеність у різних літературних джерелах змушує звернутись до обговорення й уточнення окремих методів осцилографічних вимірювань з метою підвищення їх ефективності.

Звернемось до найбільш поширеного методу вимірювань частоти і зсуву фаз коливань за допомогою фігур Ліссажу. Для одержання таких фігур на екрані електронно-променевої трубки осцилографа, як відомо, на його входи «х» і «у» подають окремі сигнали, що можуть походити або  від одного джерела, або від різних джерел.

Розглянемо особливості осцилографічних вимірювань для кожного з випадків. Нехай маємо гармонічні коливання:

U = U1sin(ω1t + α1);                                                                                                        (1)

U = U2sin(ω2t + α2).                                                                                                        (2)

1. Сигнали на входи осцилографа надходять від одного джерела, ω1 = ω2 = ω.

Регулюванням підсилення у каналах осцилографа на його екрані утворюється стійке зображення еліпса, вписаного у квадрат із стороною 2r (рис. 1), де r – амплітудні відхилення променя на екрані по горизонталі і вертикалі.

Рис. 1. Еліпс, вписаний у квадрат

Співвідношення між осями еліпса і нахил великої осі до горизонталі визначається різницею повних фазових кутів першого і другого коливань:

Ψ1 – Ψ2 = (ωt + α1) − (ωt + α2) =  α1α2 = .

Рівняння еліпса у прямокутній системі координат:

,                                                                                           (3)

де х і у – координати точок еліпса.

Аналіз рівняння (3) дозволяє обчислювати фазовий зсув між коливаннями за виразами:

 = arcsin,                                                                                                               (4)

або  = arcsin.                                                                                                       (5)

Для оперативного визначення фазових зсувів можна використати прозору сітку з нанесеними поділками вздовж координатних осей (рис. 2).

Рис. 2. Вигляд прозорої сітки для накладання на екран осцилографа

На горизонтальній осі нанесені міліметрові поділки, на вертикальній осі – поділки, що відповідають кутам φ і які розраховані на основі виразу (5). Обмежимося кутами 0 ≤ . Сітка накладається на екран. Розмір і положення еліпса регулюються так, щоб він вписувався у квадрат, як показано на рис. 1. Кут  наближено можна визначити за точками перетину еліпса з вертикальною віссю сітки. Для більш точного розрахунку фазового зсуву користуються виразом (4).

При кутах  ≤  ≤ точність визначення кута різко знижується.

Методи та результати. Більш ефективним, на наш погляд, є інший варіант визначення кута . Для цього зробимо поворот осей на кут 45 о. Виконаємо перетворення виразу (3) для переходу в іншу систему координат х1, у1 . Маємо канонічне рівняння еліпса:

 +  = 1.                                                                                        (6)

Велика вісь еліпса 2а = 2r cos , мала вісь еліпса 2b = 2r sin. Звідси:

tg= , або .                                                                                           (7)

Як і у попередньому випадку можна використати раніше виготовлену сітку (рис. 3).

Рис. 3. Вигляд прозорої сітки з осями, повернутими на кут 45 о

Вздовж діагоналі квадрата, на якій відкладається мала вісь еліпса, поділки наносяться в міліметрах і у градусах, на другій діагоналі – поділки у міліметрах.

Правила встановлення сітки також, як і у попередньому випадку. Кут  відлічується за точкою перетину еліпса з діагоналлю квадрата, по якій відкладається мала вісь еліпса. Для більш точного визначення кута фазового зсуву слід користуватись виразом (7).

2. Сигнали надходять від різних джерел.

У певний момент часу ω1 = ω2 = ω . Внаслідок зміни температури джерел сигналів, зміни або стрибків напруги джерел та ін., частоти досліджуваних сигналів можуть мати відхилення у часі від середнього значення частоти ω:

ω1 = ω +ω1 ,

ω2 = ω +ω2,

де ω1 і ω2 – величини миттєвих відхилень частот сигналів від частоти ω.

Різниця повних фазових кутів у будь-який момент часу:

 − = [(ω +ω1) tα1] − [(ω +ω2) tα2] =   + ,                               (8)

де  є функція часу і приймає значення у межах від нуля до (ω1max+ ω2max ) t.

Це приводить до трансформації еліпса під час досліджень, яка буде тим більша, чим більші значення ω і ω2 . Визначення фазового зсуву в такому випадку практично неможливою. Для прикладу наводимо форми фігур для деяких значень  −  (рис. 4). Фігури можна використовувати для порівняння частот сигналів.

 

 
 

Рис. 4. Форми фігур для деяких значень повних фазових кутів

3. Сигнали значно відрізняються за частотою, ω1  ω2.

Якщо частоти досліджуваних коливань відносяться як цілі числа, то на екрані осцилографа виникають більш складні фігури, деякі з них для різних співвідношень частот ƒ х : ƒ унаведені на рисунку 5.

 
 

Рис. 5. Вигляд деяких фігур Ліссажу для різних співвідношень частот

Ці фігури, з вищезазначених причин, не стійкі. Швидкість зміни форми фігури визначається діапазоном частот сигналів і коефіцієнтом їх нестабільності  = ƒ / ƒ.

Про вимірювання фазових зсувів для таких коливань говорити не можна, так як фазові зсуви можна визначити як різницю повних фазових кутів коливань, яка у будь-який момент часу залишається постійною. Все ж, у деяких навчальних посібниках, наприклад, [1], [2], [3], приводяться фігури Ліссажу для різних співвідношень частот і вказується кут зсуву фаз, що відповідає певній фігурі.

Список використаних джерел

1. Кучерук І. М. Загальний курс фізики: навч. посіб.: у 3 т. Т. 1: Механіка. Молекулярна фізика і термодинаміка / І. М. Кучерук, І. Т. Горбачук, П. П. Луцик; за ред. І. М. Кучерука. – К.: Техніка, 2006. – 532 с.: іл. 

2. Трофимова Т. И. Курс физики: учебное пособие для вузов / Т. И. Трофимова. – 2-е изд., перераб. и дополн. – М.: Высш. шк., 1990. – 478 с.: ил.

3. Савельев И. В. Курс общей физики: учеб. пособ.: в 3-х т. Т. 1: Механика. Молекулярная физика / И. В. Савельев. – 3-е изд., испр. – М.: Наука, 1986. – 432 с.: ил.