ISSN 2225-7551

УДК 531(092)

 

В.І. Коваль, канд. техн. наук

М.В. Бадай, студентка

Чернігівський національний технологічний університет, м. Чернігів, Україна

ДОСЛІДЖЕННЯ НАУКОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ВИДАТНИХ
УЧЕНИХ-МЕХАНІКІВ ЧЕРНІГІВЩИНИ

В.И. Коваль, канд. техн. наук

М.В. Бадай, студентка

Черниговский национальный технологический университет, г. Чернигов, Украина

ИССЛЕДОВАНИЯ НАУЧНОЙ ДЕЯТЕЛЬНОСТИ ВЫДАЮЩИХСЯ
УЧЕНЫХ-МЕХАНИКОВ ЧЕРНИГОВЩИНЫ

Vitalii Koval, PhD in Technical Sciences

Mariia Badai, student

Chernihiv National Technological University, Chernihiv, Ukraine

RESEARCH ON SCIENTIFIC ACTIVITY OF THE CHERNIHIV REGION SCIENTIST-MECHANICS

Проведено пошук і зібрано відомості про наукову діяльність видатних учених-механіків, життєвий шлях яких пов’язаний з Чернігівщиною. У хронологічному порядку складено перелік таких науковців. У скороченому вигляді наведено їх біографічні дані й основні наукові досягнення. Зроблено спробу оцінки сумарного внеску вчених-механіків Чернігівщини у світову науку.

Ключові слова: наука, механіка, академік, Чернігівщина, дослідження.

Произведён поиск и собраны сведения о научной деятельности выдающихся ученых-механиков, жизненный путь которых связан с Черниговщиной. В хронологическом порядке составлен перечень таких ученых. В сокращенном виде приведены их биографические данные и основные научные достижения. Сделана попытка оценки суммарного вклада ученых-механиков Черниговщины в мировую науку.

Ключевые слова: наука, механика, академик, Черниговщина, исследования.

Scientific research has been carried out as well as information collected concerning the life and scientific activities of Chernihiv region prominent scientists mechanics. The list of such scientists has been made in a chronological manner. Their concise biographic data and principle scientific achievements have been presented too as well as the total contribution of Chernihiv region scientists mechanics in the universal science has been estimated.

Key words: science, mechanics, academician, Chernihiv region, investigation.

Вступ. Механіка – класична і древня наука, яка значною мірою забезпечує матеріальну сторону розвитку і технічний прогрес суспільства. З нею пов’язано багато спеціальних дисциплін, на її загальних законах ґрунтуються проектування, виготовлення й експлуатація всіх технічних споруд: будівель, машин та ін.

Людству відомо багато імен славетних учених-механіків, які зробили відкриття у цій галузі науки з часів стародавнього світу до сьогодення. Значний внесок у розвиток механіки здійснили і науковці Чернігівщини. Чернігівщина є батьківщиною багатьох видатних людей. Далеко за межами України відомі прізвища знаменитих аграріїв, лікарів, письменників, артистів, військових і представників інших професій, життєвий і творчий шлях яких пов’язаний з Чернігівщиною. Серед цієї множини знаменитостей важливе і почесне місце займають науковці, зокрема вчені-механіки. На жаль, на сьогодні відсутні будь-які систематизовані дослідження в царині визначення загального внеску вчених-механіків Чернігівщини у світову науку. Відсутній також їх хронологічний бібліографічний опис і перелік. Нами зроблена спроба часткового заповнення цієї прогалини в історії Чернігівщини.

Методи та результати. На основі енциклопедичних довідників, архівних матеріалів, періодичних, історичних й інших видань, мемуарної літератури, а також мережі Інтернет був здійснений пошук видатних учених-механіків, життєвий шлях яких пов’язаний з Чернігівщиною. Пошук проведено починаючи з ХVІІІ століття в Чернігівській губернії царської Росії, карта якої наведена на рис. 1. Закінчено пошук уже в Чернігівській області в роки колишнього Радянського Союзу і сьогоднішньої незалежної України. До уваги брались прізвища вчених-академіків, науковців, які зробили значні дослідження і відкриття в галузі механічних наук.

 

Наукова бібліотека ЧНТУ © 2012