ISSN 2225-7551

УДК 681.5.01

 

Т.М. Герасименко, аспірантка

А.П. Ладанюк, д-р техн. наук

Національний університет харчових технологій, м. Київ, Україна

МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ПРОЦЕСУ СУШІННЯ СОЛОДУ
ЯК ОБ’ЄКТА РЕГУЛЮВАННЯ ТЕМПЕРАТУРИ ТА ВОЛОГОСТІ

Т.М. Герасименко, аспирантка

А.П. Ладанюк, д-р техн. наук

Национальный университет пищевых технологий, г. Киев, Украина

МАТЕМАТИЧЕСКОЕ МОДЕЛИРОВАНИЕ ПРОЦЕССА СУШКИ СОЛОДА КАК ОБЪЕКТА РЕГУЛИРОВАНИЯ ТЕМПЕРАТУРЫ И ВЛАЖНОСТИ

Tetiana Herasymenko, PhD student

Anatolii Ladaniuk, Doctor of Technical Sciences

National University of Food Technologies, Kyiv, Ukraine

MATHEMATICAL MODELLING OF DRYING MALT AS AN OBJECT OF TEMPERATURE AND HUMIDITY CONTROL

Запропоновано математичну модель, яка враховує основні закономірності сушіння зерна у вертикальній солодосушарці та дає можливість визначити динамічні характеристики за окремими каналами. Крім того, математична модель дає можливість визначити ефективність окремих керувальних дій та вплив основних збурень.

Ключові слова: математичні моделі, виробництво, процеси.

Предложена математическая модель, учитывающая основные закономерности сушки зерна в вертикальной солодосушилке и дает возможность определить динамические характеристики по отдельным каналам. Кроме того, математическая модель дает возможность определить эффективность отдельных управляющих воздействий и влияния основных возмущений.

Ключевые слова: математические модели, производство, процессы.

The article offers a mathematical model, which takes into account the basic laws of drying grain in the vertical solodosushartsi and makes it possible to determine the dynamic characteristics for individual channels. In addition, the mathematical model makes it possible to determine the effectiveness of controlling individual actions and impact of major disturbances.

Key word: mathematical models, production, processes.

Вступ. У технічній літературі наведені математичні моделі різного призначення, які використовуються у ході аналізу тепло- та масообмінних процесів, визначення та впливу геометричних розмірів та конструкцій сушарок, а саме: метод підводу тепла, спосіб переміщення речовини, характер руху сушильного агента та речовини (хаотичний або направлений), кількість зон у сушарці. Для аналізу та синтезу систем автоматизації необхідно отримати динамічну модель, яка описує поведінку головних змінних – вологості та температури зерна з урахуванням властивостей об’єкта (нестаціонарність, розподіленість координат тощо).

Методика досліджень. Відома класична математична модель [1], яка дозволила описати нестаціонарні поля вологовмісту і температури у процесі сушіння будь-якого продукту, у тому числі зерна.

(1)

Наукова бібліотека ЧНТУ © 2012