ISSN 2225-7551

DOI:

Автор:

Володченко І.І., Донецький національний університет економіки і торгівлі ім. Михайла Туган-Барановського, м. Донецьк, Україна

Круль В.О., Донецький національний університет економіки і торгівлі ім. Михайла Туган-Барановського, м. Донецьк, Україна

Пікула Л.Ф., Донецький національний університет економіки і торгівлі ім. Михайла Туган-Барановського, м. Донецьк, Україна

Ракша-Слюсарева О.А., Донецький національний університет економіки і торгівлі ім. Михайла Туган-Барановського, м. Донецьк, Україна

Мова статті: українська

Анотація:

Наведено дані результатів вивчення мінерального складу харчового продукту «Ріпакового» для спеціального дієтичного споживання й частково обґрунтовано його стимулюючий вплив на систему імунітету та радіопротективну дію. В изначено масову частку загальної золи і золи, нерозчинної у хлоридній кислоті, масову частку калію, натрію, кальцію, магнію, заліза, міді, марганцю, нікелю, цинку. Розглянуто можливі причини значного біологічного ефекту ХПР, опираючись на дані літератури щодо дії виявлених у ньому мінеральних речовин на показники системи імунітету.

Ключові слова:

харчова добавка «Ріпак», харчовий продукт «Ріпаковий» для спеціального дієтичного споживання, загальна зола, зола, нерозчинна у хлоридній кислоті, мікроелементи, макроелементи

Використана література:

1. Raksha-Slusareva O. Radiation factor influence on foodstuffs quality research / O. Raksha-Slusareva // The 15th symposium of IGWT “Global Safety of Commodity and Environment. Quality of Life”. – 2006. – V. I. – Р. 936-939.

2. Підходи до оцінки якості харчових добавок, спрямованих на корекцію харчування й регулювання систем організму : монографія / О. А. Ракша-Слюсарева [та ін.]. – Донецьк : ДонНУЕТ, 2010. – 193 с.

3. Ракша-Слюсарева О. А. Особливості технології виробництва дієтичної харчової добавки «Ріпак» / О. А. Ракша-Слюсарева, В. О. Круль, А. Р. Різун // Промышленная техника. – 2011. – № 7, Том 33. – С. 175.

4. Пат. 33600 Україна, МПК7 A 23 J 1/00. Харчова добавка "Ріпак" / О. А. Ракша-Слюсарева, Л. Г. Саркісян, М. А. Васькевич, С. Я. Долгих та ін. ; заявники та патентовласники О. А. Ракша-Слюсарева, Л. Г. Саркісян, М. А. Васькевич, С. Я. Долгих. – u200804828 ; заявл. 14.04.2008 ; опубл. 25.06.2008, Бюл. № 12/2008.

5. Ракша-Слюсарева О. А. Вивчення радіомодифікуючої дії харчової добавки „Ріпак” у експериментальних дослідженнях на тваринах / О. А. Ракша-Слюсарева, О. А. Слюсарев, В. О. Круль // Наукові праці: науково-методичний журнал. Т. 116. Вип. 103 “Техногенна безпека”. – Миколаїв : Вид-во ЧДУ ім. Петра Могили, 2009. – С. 45-49.

6. Жмыхи, шроты и горчичный порошок. Методы определения золы : ГОСТ 13979.6-69. – [Действует c 1970.01.01]. – М. : ИПК Издательство стандартов, 2003. – 2 с. : табл. – (Межгосударственный стандарт).

 

7. Алемасова А. С. Аналітична атомно-абсорбційна спектроскопія : навч. посіб. / А. С. Алемасова, А. М. Рокун, І. О. Шевчук. – Севастополь : Вебер, 2003. – 308 с.

8. Дранник Г. Н. Клиническая иммунология и аллергология : монография / Г. Н. Дранник. – М. : МИА, 2003. – 604 с.

9. Ярош А. К. Магний и оротовая кислота – два из наиболее важных компонентов для регуляции функций нервной и мышечной системы организма / А. К. Ярош // Міжнародний ендокринологічний журнал. – 2010. – № 8. – С. 64-78.

10. Srilakshmi B. Nutrition Science / B. Srilakshmi. – New Delhi: New Age International, 2006. – 418 p.

11. Ройт А. Иммунология : пер. с англ. / А. Ройт, Дж. Бростофф, Д. Мейл. – М. : Мир, 2000. – 592 с.

12. Emsley J. Nature's Building Blocks: An A-Z Guide to the Elements / J. Emsley. – Oxford : Oxford University Press, 2000. – 538 p.

13. Барабой В. Спосіб життя і харчування здорової людини : посібник для заочного навчання у Школі здорового способу життя / В. Барабой, Л. Порохняк-Гановська. – К.,2003. – 602 с.

14. Baert J. R. A. Cultivation and breeding chicory root for inulin production / J. R. A. Baert, E. L. Bockstaele // Ind. Crop Prod. – 1993. – № 1. – Р. 229-234.

Переглянути статтю    Завантажити pdf