ISSN 2225-7551

DOI:

Автор:

Кудінова О.В., Донецький національний університет економіки і торгівлі ім. Михайла Туган-Барановського, м. Донецьк, Україна

Оносова І.А., Донецький національний університет економіки і торгівлі ім. Михайла Туган-Барановського, м. Донецьк, Україна

Мова статті: українська

Анотація:

У статті наведено показники домішок зерна пшениці у стандартах деяких інспекційних систем країн світу і України, проведено порівняння методів їх визначення, встановлено відмінності, здатні вплинути на результати визначення в умовах міжнародної торгівлі у межах СОТ.

Ключові слова:

зерно, пшениця, системи інспектування, якість, безпечність, домішки, трансгенні сорти

Використана література:

1. Черняева К. Так ли страшна ВТО, как ее малюют? / К. Черняева // Новый аграрный журнал. – 2011. – № 3. – С. 16-19.

2. Прикладна біохімія та управління якістю продукції рослинництва : підручник / М. М. Городній, С. Д. Мельничук, О. М. Гончар [та ін.] ; за ред. М. М. Городнього. – К. : Арістей, 2006. – 484 с.

3. Рябченко Н. А. Продовольственное зерно: качество и безопасность : монография / Н. А. Рябченко. Донецк : ДонНУЭТ, 2009. – 778 с.

4. Шемавньов В. І. Практикум з технології зберігання та переробки зерна / В. І. Шемавньов, Н. В. Грекова, О. М. Олексюк. – Дніпропетровськ : ДДАУ, 2005. – 200 c.

5. Пшениця. Технічні умови: ДСТУ 3768-2010. – К. : Держспоживстандарт України, 2010. – 14 с.

6. Зерно заготівельне і постачальне. Терміни та визначення : ДСТУ 2422-94. – К. : Держспоживстандарт України, 1994. – 26 с.

7. Державний реєстр сортів рослин, придатних для поширення в Україні у 2010 році / Міністерство аграрної політики України, Державна служба з охорони прав на сорти. – К. : Алефа, 2009. – 230 с.

8. Сопоставление товарных классификаций зерна пшеницы в стандартах США и России [Электронный ресурс]. – Режим доступа : http://www.uswheat.ru/standards.pdf.

ГМО в сырье и продуктах питания : монография / под ред. Н. А. Рябченко. – Донецк : ДонНУЭТ, 2012. – 142 с.

Переглянути статтю    Завантажити pdf